“Hoe kan ik mijn slang aan het sproeisysteem koppelen?”
Het antwoord kan van andere leden komen, of in het archief van de website terugvinden. Hierbij de link van een artikel van ons erelid jv16 toen hij het sproeisysteem van de toen moderne kranen heeft voorzien De Ballade van de Kranen.
In augustus heeft de gemeenten het bestuur een brief gestuurd over het uitvoeren van een meting naar PFAS in het slootwater dichtbij de moestuinen van de vereniging. Waterschap Hollandse Delta (WSHD) heeft vanaf september deze metingen gedaan. Met deze artikel brengen wij u op de hoogte van de resultaten van de metingen.
Resultaten van het onderzoek:
RIVM geeft een PFAS advieswaarde van 350 ng/l voor het bewateren van moestuinen met slootwater. Uit de metingen van het slootwater bij de moestuinen van het complex blijkt uit de resultaten van 16 oktober dat de concentratie PFAS hoger is dan de advieswaarde van RIVM.
Data resultaten
Resultaat meting
16-10-2024
383 ng/l
24-10-2024
302 ng/l
De resultaten van de uitgevoerde metingen
De metingen werden naast de pomp uitgevoerd. Dit is de watergang ten zuiden van Stationsweg ter hoogte van nummer 134, vanaf duiker.
Voorlopige blijven zij meten.
Advies voor gebruik van het slootwater bij moestuinen
Als dagelijks uit de moestuin wordt gegeten, is het advies om voor het besproeien van groenten en fruit bij voorkeur regenwater uit regentonnen of kraanwater te gebruiken.
Waarom? Over de meeste PFAS weten we nog heel weinig. Wat wel bekend is, is dat een aantal PFAS schadelijk voor mensen. Als je lange tijd PFAS binnenkrijgt, is de kans groter dat het effect heeft op de gezondheid. PFAS kan in groenten en fruit terechtkomen als het slootwater wordt gebruikt om groenten of fruit te besproeien. Als mensen deze groenten eten, kunnen zij PFAS binnenkrijgen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat u PFAS binnenkrijgt.
De aardappelziekte Phytophthora infestans vormt een serieuze bedreiging voor alle aardappelteelt in Nederland. In 2023 vond de zwaarste Phytophthora-aantasting in 30 jaar plaats. Door de grote infectiedruk bezweken ook aardappelrassen die een verbeterde resistentie hebben tegen de ziekte.
Phytophthora infestans is een oömyceet die tot de waterschimmels behoort. Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, daarom worden ze wel pseudoschimmels genoemd. Phytophthora infestans is de veroorzaker van aardappelziekte (phytophthora) bij aardappels en tomaat.
De ziekte treft zowel professionele als hobby telers. Het vergt gezamenlijke inzet om de beruchte ¨aardappelziekte¨ dit jaar succesvol te beheersen. Die oproep deed de Taskforce Phytophthora van BO Akkerbouw.
Ook voor de particuliere teler thuis of in volkstuintjes geldt de wettelijke plicht om Phytophthora te beheersen. Lees er meer over op website van de AVVN en de website van NAK.
Aangezien we met elkaar natuurlijk moestuinieren willen bevorderen schrijf ik dit bericht.
Mijn ervaring is dat er interessante lezingen gegeven gaan worden en nog gratis ook.
Men kan zich inschrijven en wordt dan op de hoogte gehouden van sprekers en tijden van het Online Permacultuur Conferentie weekend van 17-18 februari.
De organisator is Frank Anrijs van Yggdrasil, die heel enthousiast bezig is met natuurlijk moestuinieren en ook boeken heeft geschreven over zijn ervaringen.
Yggdrasil brengt al sinds 1997 mensen samen om meer te leren over permacultuur en natuurlijk tuinieren.
In het tuinseizoen 2024 is het opnieuw mogelijk om een deel van de kas te huren voor het opkweken van zaden. En zodra er hierna in de zomer ruimte vrijkomt, kan ook een deel van de kas worden gehuurd voor bijvoorbeeld komkommers of tomaten.
Al eerder hebben wij u via de nieuwsbrief op de hoogte gesteld betreffende de plannen van de algemene tuin. De bestuursleden Michou Jacquemin en Frans Schop hebben een uitgebreid plan gemaakt voor deze tuin.