GEKA koppelingen

De Ballade van de Kranen

Lang geleden heeft de Gemeente het terrein, waar wij nu op tuinen, voor ons ingericht.
Er werd een middensloot aangelegd met drainagepijpen onder de tuinen en er werden 4 geasfalteerde paden gemaakt.
Om onze tuinen te besproeien kregen we een ringleiding met een pomp, die water uit de buitensloot zuigt en via een druktank dat water bij uw dorstige plantjes bezorgt.
Deze ringleiding loopt vanuit de loods, (waar pomp en drukvat met regelapparatuur staan) langs de oostelijke berm van de middensloot naar achteren, gaat daar zijwaarts en komt langs de westelijke berm weer terug.
Bij iedere 4 tuinen komt er een pijp naar boven en op die pijp werd destijds één kogelkraan gemonteerd.
Het was de bedoeling dat 4 tuinders hun tuinen besproeiden uit één tappunt.

Later, toen er hier en daar tuinen gesplitst werden van 1 x 200 in 2 x 100 m², moesten er dus 5 of soms 6 huurders met 1 kraan doen.
Op een lange hete zomerdag was dat wel es lastig en het lag dus voor de hand dat ijverige tuinders er al gauw op een of andere manier een kraantje bij schroefden.

Ik heb in het jongste verleden, op verzoek, een 2e kraan gemonteerd bij een paar tappunten; een zelfde standaard kogelkraan van 1¼”, zoals die destijds ook door de Gemeente voorzien was. Bij latere navraag bleek die extra kraan toch wel veel gemak op te leveren.
Vervolgens heb ik het bestuur voorgesteld om alle 18 tappunten te voorzien van 2 kranen. We hebben net een nieuwe pomp, die een grotere waterafname gemakkelijk aankan.

Elke kraan is voorzien van een z.g. GEKA koppeling. Een messing koppeling met een soort bajonetsluiting.

kraan met GEKA koppeling
Elke kraan is voorzien van een z.g. GEKA koppeling. Een messing koppeling met een soort bajonetsluiting.

Dit is dan het samengestelde geheel; het ijzerwerk voor de T-stukken is hierin nu vervangen door roestvast staal! Dus in het vervolg geen roeststrepen of lelijke aanslag meer…

Aan de uitstroomkanten mag u vervolgens verder bouwen met alles wat u maar leuk, nuttig of noodzakelijk vindt voor de sproeiwatertoevoer naar uw eigen tuintje!
Tot zover het goede nieuws.

Er zijn 3 mitsen:

  1. Mits u aansluit met zo’n zelfde GEKA koppeling, die in één beweging los te maken is.
  2. Mits u niet gaat sleutelen aan de standaard kogelkranen en/of T-stukken.
  3. Mits u de eventuele lekkage van- of door uw toevoegingen zelf ook repareert!
GEKA koppelingen
De GEKA koppelingen zijn bij iedere doe-het-zelver te koop.

Ze zijn er met een grote ‘pilaar’, voor hoge druk slangen, maar ook met een kleine diameter, voor een slangetje om uw gieter mee te vullen. Vergeet u een passende slangenklem niet om de slang goed vast te zetten.

U moet ook nog weten dat de maximale druk in het systeem anderhalf maal zo hoog is als bij u thuis in de kraan. Als de toevoerleiding aan het begin lek zou raken, spuit het water zo’n 40 meter hoog!
We moeten daar natuurlijk geen grappen mee maken.
Kijkt u ook eens even of de slang, die u straks na de winter weer tevoorschijn haalt, geen droogtescheuren heeft en of de slangenklemmen nog goed vast zitten.

Ik heb op sommige tuinen slangen gezien die aan het eind voorzien waren van een spuitstuk met een soort revolver handgreep: als u de handgreep los laat, stopt de waterstroom. Heel handig!
Maar als u van uw tuin weggaat, wilt u dan niet vergeten ook nog even de ‘hoofdkraan’ dicht te doen en de druk uit de slang te halen.
De slang ligt daar maar in de zon, wordt wat zachter en dan, als de pomp weer es aanslaat, (en de kraan staat nog vol open) is het ineens pats! Vanaf dat moment krijgt u zo ongeveer 300-350 liter water per minuut over uw tuin en over die van de buren! Ik verzeker u: de pomp weet van niks, gaat koppig door en de sloot raakt niet leeg…

Tenslotte nog wat over het water geven zelf:
“als er een zonnige of winderige dag verwacht wordt is het beste tijdstip om water te geven, vanuit het standpunt van de plantengroei bekeken, ’s morgens. De temperatuur is dan nog betrekkelijk laag, zodat er geen verbranding kan optreden doordat koud water op een warme plant terecht komt. Het gewas kan gedurende de dag opdrogen waardoor schimmelziekten minder kans krijgen zich te ontwikkelen. De verdamping vanuit het grondoppervlak is ’s morgens laag, zodat het water de tijd heeft in de grond te dringen.
Geef steeds water met een zo fijn mogelijke druppel, grote druppels doen de grond  dichtslaan. Ook jonge plantjes en kiemplantjes ondervinden al snel schade bij te grote druppels. Het blad wordt op de grond neergeslagen wat de kans op rotten verhoogt.”

Om legionella besmetting te voorkomen is het van het grootste belang om bij warm weer de waterslang na iedere sproeibeurt leeg te laten lopen. Deze bacterie vermeerdert zich namelijk bijzonder snel boven de 25 graden, dus in het warme water in de slang.
Bij verneveling oppassen voor inademen van die nevel!

Ik wens u voor dit komende jaar genoeglijk en succesvol sproeien en groeien!