kraan

Sproeisysteem weer in werking gesteld

Afgelopen maandag 2 april 2012 heeft de firma Verhoeven ons sproeisysteem weer in werking gesteld. Een welkome actie, want het voorjaar is tot nu toe erg droog!

De firma heeft ook de schakelklok weer in werking gesteld. Dit betekent dat er van ’s morgens 7.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur water kan worden getapt. Buiten deze uren is de sproeileiding niet in werking. Dit geeft de zekerheid dat, wanneer er eens een kraan open is blijven staan, of een slang los schiet, de volgende morgen een aantal tuinen niet in zwembaden is veranderd.

De heer C.W.J. Visser (tuin nr 16) constateerde dat na het op druk brengen van het systeem er drie kapotte kranen waren: een splinternieuwe en twee wat oudere kogelkranen. Vrijwel zeker is de oorzaak, dat deze kranen dicht hebben gestaan tijdens de strenge vorstperiode.

Er zit nog wat water tussen de kogel en het huis, het gaat flink vriezen en het huis van de kraan barst, omdat de kraan dicht is gedraaid. Zie foto. Daar valt niets meer aan te repareren!

kraan
kraan

Het leert ons dat we nog zorgvuldiger moeten controleren

  1. bij het afsluiten in de herfst en
  2. een keer extra als er  een vorstperiode wordt verwacht.
    of de kranen half open staan!!!

De heer Visser is druk aan het zoeken naar een lek in ons leidingsysteem. Het is echter moeilijk te vinden, want nergens is de grond overdreven nat.

De pomp slaat wel geregeld aan, terwijl er niemand water tapt. Dit betekent, dat er water weglekt. Gelukkig is de pomp ’s nacht uitgeschakeld door de schakelklok. Dit levert een besparing op van 180 euro aan elektriciteitskosten.

Heer Visser, hartelijk dank voor al de uren die u heeft gestoken in het weer in werking stellen van ons sproeisysteem en voor het vervangen buiten de sproei-uren om van de kapotte kranen!